Bruinrot
Veroorzaker
Bruinrot bij aardappels wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia solanacearum. De soort als geheel kan honderden plantensoorten aantasten, maar wordt opgesplitst in 5 pathogeniteitsgroepen (in het Engels: ‘races’), en daarbinnen weer in ‘biovars’ (onderverdelingen op basis van biochemische of fysiologische eigenschappen).
Het type dat een probleem is in aardappels in Nederland is biovar 2, race 3.
Indeling
Race | Verspreiding | Waardplanten |
1 | Tropen | Tabak, de aardappelfamilie en vele soorten in andere plantenfamilies. |
2 | Tropen van Zuid-Amerika | Banaan (‘Moko-disease‘) en Heliconia. |
3 | Subtropen en gematigde gebieden | Aardappel, tomaat, geranium, aubergine, paprika, Spaanse peper en sommige onkruiden uit de aardappelfamilie, zoals zwarte nachtschade en bitterzoet. Bovendien kan een aantal andere onkruiden drager zijn zonder zelf ziek te worden. De meeste zijn biovar 2. |
4 | Tropen | Gember |
5 | Tropen | Morus-soorten; biovar 5. |
Quarantaine – Keep out!
Bruinrot is in Nederland een quarantaine-ziekte. Dit houdt in dat er, wanneer de ziekte aangetroffen wordt, direct maatregelen moeten worden genomen om verdere besmetting tegen te gaan. Om de ziekte te voorkomen worden alle partijen pootgoed gecontroleerd door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. Meer info over bruinrot >>.
Verwelking en slijm
De aangetaste aardappelplant verwelkt snel, verkleurt geel en bruin en sterft. Grijswit bacterieslijm druipt uit het vaatweefsel van doorgesneden stengels en knollen. De vaatbundels van knollen kunnen geel-bruin verkleurd of afgestorven zijn. Soms komt spontaan een druppel bacterieslijm door de schil heen bij de ogen of aanhechting van de stolonen. Daar blijft dan vaak grond aan plakken.
De bacterie is te onderscheiden van andere bacteriën door een afgesneden stengel in water te houden. De bacteriën zakken er dan in draadachtige stromen uit.