De Suzukii is aangekomen

Drosophila suzukii, mannetje. Foto en copyright: Gevork Arakelian, County of Los Angeles Agricultural Commissioner/Weights & Measures.
Foto en copyright: Gevork Arakelian, County of Los Angeles Agricultural Commissioner/Weights & Measures.

Vroem, vroem! En hij is gearriveerd, de suzukii, afkomstig uit Japan. Het was niet zozeer de vraag òf, maar wannéér hij zou verschijnen. De fruitvlieg, die luistert naar de naam Drosophila suzukii, is al enkele jaren bezig aan een opmars en is nu ook in Nederland gevonden. De verwachting is dat hij zich wel thuisvoelt in ons klimaat. Helaas. Want de beestjes kunnen flink wat schade veroorzaken in aardbeien, frambozen en bessen.

Waar gewone fruitvliegen (D. melanogaster) hun eitjes bij voorkeur in rijp of rottend fruit leggen, gebruiken de suzukii-vrouwtjes hun gekartelde legboor om eitjes te leggen in fruit dat nog aan de plant hangt. Als de larven uit het ei kruipen kunnen ze direct aan tafel. De beschadigde vruchten zijn vervolgens een gemakkelijke prooi voor schimmel- en bacterieziekten. Hele oogsten kunnen zo verloren gaan.

Vrouwtjes van de Aziatische fruitvlieg en de gewone fruitvlieg zijn met het blote oog nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Suzukii-mannetjes zijn te herkennen aan een zwarte vlek op de vleugels, zoals op de foto te zien is.

Klik hier voor meer info en filmjes >>