Zigzaggende meiden

Typisch eetpatroon van de rupsen van de iepenzigzagbladwesp (Aproceros leucopoda). Foto en copyright Dik Vonk.
Typisch eetpatroon van de rupsen van de iepenzigzagbladwesp. Foto en copyright Dik Vonk

Kleine, hongerige meiden die zich voortbewegen alsof ze dronken zijn. Bovendien zijn het heel zelfstandige types die geen man nodig hebben. Sinds kort zijn deze, uit Japan afkomstige, dames ook in Nederland gesignaleerd. Maar of we daar blij mee moeten zijn? De ‘zigzaggers’ kunnen voor veel problemen gaan zorgen, vooral in de steden.

Het gaat hier om de eerste vondst van de iepenzigzagbladwesp in ons land. De rupsen van dit insectje (5 tot 10 mm groot) vreten zich volgens een zigzagpatroon een weg door de bladeren van de iep. De volwassen zigzagwespjes zijn allemaal vrouwtjes die zonder tussenkomst van een mannetje hun eitjes leggen. Na een maand levert dat een heleboel nieuwe zigzagwespjes op. En daar was dus maar één exemplaar voor nodig!

Deze bladwesp komt van oorsprong niet in Europa voor en heeft hier geen specifieke natuurlijke vijanden. Dat betekent dat de zigzaggers zich ongestoord kunnen uitbreiden en schade veroorzaken (dat noem je een invasieve exoot). In een groene omgeving, met insectenetende vogels, is de kans daarop kleiner.

Als jij ook ergens een gezigzagd iepenblad vindt, kun je dit melden bij telmee.