Hond speurt naar schadelijke bacterie

Het tijdig opsporen van een schadelijk insect, een besmettelijke bacterie of een andere gevaarlijke plantenziekte is belangrijk. Het kan veel schade en oogstverlies schelen. Bovendien voorkom je onnodige verspreiding wanneer je een ziekteverwekker op tijd detecteert.

Meestal gebeurt deze detectie door mensen (visuele beoordeling : kijken dus of een plant er nog gezond uitziet), door slimme camera’s of door het testen van (blad)monsters in het laboratorium. Maar soms is een ziekte sluimerend aanwezig en nog niet zichtbaar met het blote oog. Of het gaat om een plantenbacterie of –schimmel die op de ene plantensoort voorkomt zonder schade te veroorzaken, terwijl een andere plantensoort wel ernstige symptomen krijgt. Daar komt bij dat sommige lab-testen pas na enkele dagen een uitslag geven. Daarom wordt er af en toe geëxperimenteerd met een ongebruikelijke methode: het inzetten van speurhonden.

 

In dit geval blijken de honden die in Florida (VS) getraind zijn erg effectief in het ruiken of een citrusboom besmet is met de bacterie Candidatus Liberibacter asiaticus.

Deze bacterie tast citrusvruchten aan en veroorzaakt de ziekte Citrus Greening Disease, zo genoemd vanwege de kleur die de sinaasappels, mandarijnen en citroenen hierdoor krijgen. De ziekte is oorspronkelijk afkomstig uit Azië, waar ze het ‘huánglóngbìng’ noemen.