valsemeeldauw-belang

Algemeen  Belang  Symptomen  Biologie  Ziektecyclus  Bestrijding  Referenties

Belang van valse meeldauw in druif

Plantenziekten zijn pas belangrijk wanneer ze belangrijke gewassen aantasten en de druif is een heel belangrijk gewas. In de vorm van fruit, verwerkt als druivensap, gedroogd als rozijnen, en natuurlijk om wijn van te maken. De teelt van druiven vindt wereldwijd plaats in de wat warmere gebieden. Tegenwoordig zijn er echter rassen die met minder warmte toekunnen waardoor de druif oprukt en ook al in Nederland geteeld wordt. Valse meeldauw houdt echter van vochtig weer dus meeldauw is vaak ook in ons land een probleem.

Valse meeldauw kan enorm veel schade toebrengen aan het gewas, in alle gebieden waar er in de lente en in de zomer neerslag is bij temperaturen boven de 10°C. Wanneer het blad aangetast wordt is er minder groei en minder opbrengst doordat er minder suiker wordt aangemaakt en opgeslagen in de vruchten. Wanneer al vroeg in het seizoen aantastingen vóórkomen en het weer gunstig blijft voor de meeldauw kan al het blad aangetast worden en de hele oogst verloren gaan.

Omdat de Europese druiventeelt veel te lijden had van de uit Amerika afkomstige wortelluis Phylloxera, werden er in 1878 resistente onderstammen geïmporteerd vanuit Amerika. Waarschijnlijk zijn daar sporen van de valse meeldauwschimmel mee meegekomen. Binnen de kortste keren verspreidde de ziekte zich over Europa.

Een middeltje tegen mensenvraat

Geloof het of niet: het eerste chemische bestrijdingsmiddel was bedoeld om mensenvraat tegen te gaan! Hoewel het verboden is hebben de meeste mensen wel eens een appeltje gepikt uit een boomgaard. Wijnboeren die hun percelen hadden liggen naast straten waar veel voetgangers langskwamen hadden ook last van zulke praktijken. De rijen die het dichtst bij de weg stonden waren alvast geoogst! Om dit tegen te gaan werden de druiven bespoten met een mengsel van kopersulfaat en kalk. Dit bleek echter ook te helpen tegen valse meeldauw. De Franse onderzoeker J.P.A. Millardet heeft uitgebreid geëxperimenteerd met verschillende mengsels. Dit leidde tot de ontwikkeling van de zogenaamde ‘Bordeause pap’; een bestrijdingsmiddel dat ook hielp tegen andere schimmelziektes. Tot aan de tweede wereldoorlog bleef dit middel het belangrijkste chemische bestrijdingsmiddel en het wordt tot op de dag van vandaag toegepast.

Belang van valse meeldauw in sla en andere bladgewassen

In Nederland veroorzaakt Bremia lactucae elk jaar erg veel schade in bladgewassen, met name sla. Bestrijding kost veel geld en moeite en helpt nooit 100 procent. Het is 1 van de belangrijkste ziektes in sla. In spinazie wordt valse meeldauw ook wel ‘wolf’ genoemd, en wordt veroorzaakt door Peronospora farinosa f. sp. spinaciae.

Belang van valse meeldauw in uien

Peronospora destructor kan snel grote schade veroorzaken in een uienveld. In de duur van één cyclus (twee weken) kan het percentage aangetaste planten zich uitbreiden van enkele procenten tot wel 80% aangetaste planten. Indien de ziekte ongestoord zijn gang kan gaan kan een vroege aantasting bij vochtig weer leiden tot een totaal verles van het gewas.